Omnibus ja CSRD vaatimukset
Euroopan komissio julkaisi 26. helmikuuta 2025 Omnibus -ehdotuksen, jonka tavoitteena on keventää yritysten kestävyysraportointiin liittyviä velvoitteita. Tämä ehdotus sisältää merkittäviä muutoksia muun muassa CSRD-direktiiviin, ja sillä voi olla tulevaisuudessa huomattavia vaikutuksia yritysten raportointivelvoitteisiin. (Tarkemmin Omnibus -ehdotukesta voi lukea Komission sivuilta tästä).
Komission Omnibus-paketti aiheuttaa tällä hetkellä paljon keskustelua ja epätietoisuutta etenkin keskisuurissa yrityksissä. Reforestin kokemuksen mukaan yrityksissä ESG- / CSRD-raportointi jatkuu erityisesti asiakasvaatimusten vuoksi.
Keskeiset ehdotetut muutokset:
- CSRD:n soveltamisalan kaventaminen: Ehdotuksen mukaan CSRD koskisi jatkossa vain suuria yrityksiä, joilla on vähintään 1 000 työntekijää sekä yli 50 miljoonan euron liikevaihto tai yli 25 miljoonan euron tase.
- Raportointivelvoitteen lykkäys: Alun perin vuoden 2026 tai 2027 aikana CSRD:n mukaiseen raportointiin velvoitetut yritykset saisivat kaksi lisävuotta ennen raportointivaatimusten voimaantuloa.
Vaikutukset Suomen lainsäädäntöön:
Suomessa kestävyysraportointia koskeva EU-sääntely on jo sisällytetty kansalliseen lainsäädäntöön, kuten kirjanpitolakiin, osakeyhtiölakiin ja tilintarkastuslakiin. Nykyiset lait perustuvat aiempiin EU-direktiiveihin, kuten CSRD:hen. Mikäli Omnibus-paketti hyväksytään esitetyssä muodossa, Suomen lainsäädäntöä voitaisiin helpottaa vastaavasti. Tosin Suomen kansallinen lainsäädäntö on usein viritetty vaativaksi.
Huomioitavaa:
On tärkeää huomata, että Omnibus-paketti on tällä hetkellä vasta komission ehdotus, eikä se ole vielä voimassa. Ehdotus etenee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi. Suomessa nykyistä kestävyysraportointia koskevaa lainsäädäntöä sovelletaan, kunnes eduskunta on tehnyt päätöksen mahdollisista muutoksista.
Miksi CSRD:tä kannattaa jatkaa vaikka lainsäädäntö muuttuisi?
On luonnollista pohtia, miten muutokset vaikuttavat raportointivelvoitteisiin ja kannattaako vastuullisuustyötä jatkaa tämän epävarmuuden keskellä. Vastaus on selkeä: Kyllä kannattaa! Tässä muutama syy:
1. Riskienhallinta ja lainsäädäntö
CSRD on jo osa Suomen kirjanpitolakia. Vaikka EU-tasolla olisi vielä keskustelua ja mahdollisia kevennyksiä, nykyinen lainsäädäntö edellyttää yrityksiltä vastuullisuusraportointia. Epävarmuus lainsäädännön lopullisesta muodosta ei tarkoita, että valmistautuminen kannattaisi keskeyttää. Päinvastoin, valmistautumattomuus voi altistaa yritykset riskeille, kuten mainehaitoille, sidosryhmien luottamuksen menettämiselle ja jopa tulevaisuuden sanktioille.
2. Helppo lähtökohta Suomessa
Suomalaisyrityksillä on monia etuja vastuullisuusraportoinnin suhteen. Vastuullinen liiketoiminta on ollut jo pitkään osa monen yrityksen strategiaa, ja monilla on jo valmiiksi kestävyyteen liittyviä tavoitteita ja toimenpiteitä. Tämä tekee CSRD-raportoinnista helpomman prosessin verrattuna moniin muihin maihin, joissa vastuullisuustyö on vähemmän kehittynyttä.
3. Strateginen merkitys
Vastuullisuus ei ole vain raportointia, vaan se on osa liiketoiminnan jatkuvuutta ja menestystä. Ilmastonmuutos, luontokato ja ihmisoikeusriskit ovat todellisia liiketoimintahaasteita, joiden hallinta tukee yrityksen kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Ne yritykset, jotka nyt panostavat vastuullisuustyöhön ja sen raportointiin, ovat tulevaisuudessa valmiimpia reagoimaan asiakkaiden ja sidosryhmien muuttuviin odotuksiin.
4. Asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset
Lainsäätäjä ei ole ainoa, joka on kiinnostunut vastuullisuudesta. Asiakkaat, sijoittajat, rahoittajat, työntekijät ja muut sidosryhmät odottavat vastuullisia toimia ja niistä viestimistä. Monet yritykset ovat jo ennen CSRD:täkin pyytäneet alihankkijoiltaan ja kumppaneiltaan vastuullisuustietoja. Tietopyyntöjä tulee jatkuvasti kasvavalla tahdilla, riippumatta mikä Omnibus -ehdotuksen lopputulema on.
5. Raportointivelvoitteesta vaikuttavuuteen
Yritysten kannattaa kääntää huomio pois pelkästä raportoinnista ja keskittyä vastuullisuustyön todelliseen vaikuttavuuteen. Laadukas ja strategisesti mietitty vastuullisuustyö ei vain täytä lakisääteisiä vaatimuksia, vaan luo myös uutta liiketoimintapotentiaalia ja erottaa yrityksen kilpailijoista.
Yhteenveto
Vastuullisuusodotukset liiketoiminnassa ovat laajempia kuin pelkkä lainsäädännön vaatimusten täyttäminen, ja sidosryhmät, kuten asiakkaat ja sijoittajat, odottavat edelleen läpinäkyvää ESG-raportointia. Ponnistus ei ole kotimaiselle keskisuurelle yritykselle mahdottoman iso. Sen kustannus on normaalisti välillä 20 000 – 50 000€, riippuen yrityksen toimialasta sekä prosesseista.
CSRD:n tilanne elää, mutta vastuullisuustyö ei ole vain raportointivelvoite – se on liiketoiminnan menestystekijä. Lainsäädännön muuttumista ei kannata jäädä odottamaan, vaan yritysten tulisi jatkaa vastuullisuustoimiaan riskienhallinnan, strategisen hyödyn ja sidosryhmien odotusten täyttämisen vuoksi. Nyt on hyvä hetki kirkastaa vastuullisuustyön tarkoitus ja varmistaa, että se tukee liiketoiminnan pitkän aikavälin tavoitteita.
Tarvitsetko apua CSRD:n kanssa? Reforestin myyntijohtaja Jonne Haakana kertoo mielellään lisää. Varaa aika tapaamiseen Jonnen kanssa tästä tai soita +358 40 049 7235