fbpx

Vastuullisuusraportointi 2024: mitä, miksi ja kenelle?

Vastuullisuusraportointi on noussut yhä keskeisempään rooliin yritysmaailmassa. Se ei ole enää vain suuriin pörssiyhtiöihin liittyvä ilmiö, vaan koskettaa yhä useampia yrityksiä uusimpien EU-direktiivien myötä. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitä vastuullisuusraportointi tarkoittaa, miksi siitä kannattaa huolehtia ja kenen on vuonna 2024 varmistettava, että vastuullisuusraportointi on ajan tasalla.

Mitä vastuullisuusraportointi on?

Vastuullisuusraportointi viittaa yrityksen toiminnan sosiaalisten-, ja taloudellisten- ja ympäristövaikutusten raportointiin. Se sisältää tietoa yrityksen hiilijalanjäljestä, resurssien käytöstä, yhteiskuntavastuusta, työntekijöiden hyvinvoinnista ja yrityksen hallinnointikäytännöistä, ynnä muista. Vastuullisuusraportointi antaa sidosryhmille, kuten sijoittajille, asiakkaille ja työntekijöille, selkeän kuvan siitä, kuinka vastuullisesti yritys toimii.

Raportoinnissa käytetään usein kansainvälisiä standardeja, kuten GRI (Global Reporting Initiative) tai TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures), mutta EU:n uudet direktiivit asettavat entistä tarkempia vaatimuksia vastuullisuusraportoinnin kattavuudelle ja läpinäkyvyydelle.

Miksi vastuullisuusraportoinnista pitää ja kannattaa huolehtia?

Vastuullisuusraportoinnin merkitys kasvaa jatkuvasti useista syistä:

  1. Lainsäädännölliset vaatimukset: EU:n uudet direktiivit, kuten Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), velvoittavat yhä useampia yrityksiä julkaisemaan laajoja vastuullisuusraportteja. Tämä koskee myös pienempiä ja keskisuuria yrityksiä, jotka eivät aiemmin olleet raportointivelvollisia.
  2. Kilpailuetu: Yritykset, jotka pystyvät osoittamaan vastuullisen toimintansa selkeästi, saavat etulyöntiaseman markkinoilla. Eri sidosryhmät, asiakkaista yhteistyökumppaneihin, suosivat yhä enemmän yrityksiä, jotka ottavat ympäristö- ja yhteiskuntavastuunsa vakavasti.
  3. Rahoitus: Monien sijoittajien ja rahoituslaitosten päätökset perustuvat vastuullisuusraportoinnin tietoihin. Vastuullinen toiminta voi helpottaa rahoituksen saamista ja vähentää sijoittajien huolta yrityksen pitkäaikaisesta kestävyydestä.
  4. Brändin rakentaminen ja maine: Vastuullisuusraportointi parantaa yrityksen mainetta ja brändiä. Niin asiakkaat, työntekijät kuin yhteistyökumppanit arvostavat yrityksiä, jotka toimivat vastuullisesti ja avoimesti.

Lue lisää Reforestin vastuullisuusraportoinnin palveluista.

Kenen on vuonna 2024 huolehdittava vastuullisuusraportoinnista uusimpien EU-direktiivien myötä?

Vuonna 2024 vastuullisuusraportoinnin velvoitteet laajenevat huomattavasti CSRD-direktiivin myötä. Aikataulu direktiivin voimaanastumiselle on seuraava:

  • 2025 alkaen listatut yli 500 henkilöä työllistävät yritykset raportoivat vuoden 2024 tiedoista
  • 2026 alkaen listatut ja listaamattomat yritykset, joilla 2/3 seuraavista kriteereistä täyttyy ovat velvoitettuja raportoimaan vuoden 2025 luvuista:
    • Yli 50 M€ liikevaihto
    • Yli 25M€ tase
    • Yli 250 työntekijää
  • 2027 alkaen listatut Pk-yritykset raportoivat vuoden 2026 luvuista

Näiden yritysten on sisällytettävä vastuullisuusraportointi osaksi vuosikertomustaan, ja raportointivaatimukset ovat aiempaa yksityiskohtaisemmat. Tämä vaatii monilta yrityksiltä uudenlaista osaamista ja resursseja, jotta vaatimukset voidaan täyttää.

Vastuullisuusraportoinnin koulutustarve on laajalti kasvussa:

Koska vastuullisuusraportoinnin merkitys kasvaa, myös aiheeseen liittyvää koulutusta ja konsultointia tarvitaan koko ajan enemmän. Monet organisaatiot tarvitsevat kokemuksemme mukaan ”avaimet käteen” -ratkaisuja, joissa asiantuntijat auttavat luomaan, analysoimaan ja raportoimaan vastuullisuustiedot vaatimusten mukaisesti.

Me Reforestilla tarjoamme palveluita, jotka auttavat yrityksiä täyttämään vastuullisuusraportoinnin vaatimukset ymmärrettävästi ja tehokkaasti ja auttavat yrityksiä hyödyntämään vastuullisuutta kilpailuetuna.

Aloitamme vastuullisuusraportoinnin kehittämisen useasti johdon työpajoilla, joissa yhdistyvät kouluttava ja konsultoiva tekeminen.