fbpx

Vastuullisuus (ESG) on pakko huomioida toimitusketjuissa sekä yrityskaupassa

Olin Tampereella 30.05.2023 pidetyssä ”M&A Forum 2023: Yrityskauppa tänään ja huomenna” -tapahtumassa. Tapahtuman agendana ”kiinnostavia puheenvuoroja ESG:stä osana yrityksen strategiaa ja yrityskauppoja sekä pääomasijoittajan näkökulmasta.” Ja kyllä, lupaus kiinnostavuudesta lunastettiin.

Hätäisimmille lukijoille tiivistys: ESG-asiat vaikuttavat voimakkaasti ja niiden vaikutus tulee voimistumaan toimitusketjuihin, yrityskaupoissa kohteen valuaatioon ja kiinnostavuuteen sekä yrityksen rahoitukseen. ESG ei voi olla irrallinen asia, vaan sen pitää vaikuttaa oikeasti strategiaan ja operaatioihin. Asioiden parissa aloittaville yrityksille tuli muutama vinkki: Varo ”käsitekonsultteja”, jotka kertovat ja kirjoittavat paljon käsitteistä (scope3, SBT, CSRD…), mutta eivät osaa auttaa yrityksen arjessa. Mieluummin 20 sivuinen arjessa auttava ESG-raportti, kuin 250 sivua ESG-julistusta.

Toimitusketju

OP:n suuryritystutkimuksesta alla oleva kuva on silmiä avaava. Vastuullisuusvelvoitteiden vuoksi on vaihdettu alihankkijoita ja toimittajia ja tulevaisuudessa vielä enemmän tullaan vaihtamaan!

(Lähde: OP Suuryritystutkimus 2023)

Tilaisuudessa ennustettiin, että CO2-laskenta tulee kahdessa vuodessa vakioksi alihankintaketjuissa. Vaatimukset voivat hyödyttää eurooppalaisia ja suomalaisia toimittajia: Hankintojen uskotaan lisääntyvän Euroopasta ja Suomesta. Erityisesti Suomessa S- ja G-vaatimukset ovat usein kunnossa ja vain dokumentointia vailla. Hiilijalanjälkilaskelmat vaativat usein työtä.

Onko sinun yrityksesi vaihdettavien toimittajien listalla? Aina on niin, että kehityksen kärkiyritykset saavat kilpailuetua ja kehityksen hännillä tulevat maksavat, koska on pakko.

ESG ja yrityskaupat

Pääomasijoittaja kertoi, että kohdeyhtiön tärkein tavoite on arvon kasvu, mutta ESG asioiden pitää olla kunnossa. Sille ei ole vaihtoehtoa. Heidän sijoittajansa eivät voi olla yhdistettävissä yrityksiin, joilla nämä asiat eivät ole kunnossa. Pankit eivät anna rahoitusta, jos ESG-asioissa on jotain murheita. Pankeille on tulossa myös joukko uusia vaatimuksia, jota entisestään kiristävät ESG-vaatimuksia.

Tietyissä tapauksissa pääomasijoittajat arvostavat positiivisesti yrityksiä, joilla on merkittävä positiivinen ESG-vaikutus yhteiskuntaan.

ESG-hankkeen aloitus

ESG-asioiden todettiin olevan aluksi ”hähmäisiä”. Siksi useamman puhujan osalta suositeltiin konsulttien hyödyntämistä alkuun pääsemiseksi. Suositeltiin sellaista konsulttia, joka voi auttaa yrityksen arjessa eikä puhu ”ohutta yläpilveä”. Tärkeinä asioina nousi ESG-suunnitelmien käytännönläheisyys sekä mitattavuus. Asioissa oikomisesta sekä viherpesusta varoitettiin, Saksassa näistä asioista käydään jo oikeutta. Tärkeää on lähteä liikkeelle, sillä yrityksen osaaminen kasvaa nopeasti matkan varrella.

Omia mietteitä

Yllätyin kuinka voimallisesti vastuullisuusasiat tulivat eri osapuolien suusta. Julkisten hankintojen edustajan puheenvuoro puuttui tilaisuudesta, mutta siellä hiililaskelmat osana tarjouspyyntöä ovat usein jo arkea. Suuryritysten osalta Scope 3 eli arvoketjusta ja hankinnoista aiheutuvat päästöt, ovat monella jo pöydällä. Ne haluavat valmistella ja herätellä toimittajiaan. Uskon tilaisuudessa esitettyyn väitteeseen, että hiililaskelmat ovat vakiokäytäntö toimitusketjussa kahden vuoden sisällä. Vastuullisuus asiat ovat kehittyneet hyvin nopeasti. Vaimoni rinnasti ESG-asiat aikoinaan voimaan tulleeseen ”Luotettava kumppani”-statukseen: Kumpikaan ”Luotettava kumppani” tai ESG ei ole vaikea tai kallis asia, mutta jos asioille ei tee mitään, on enemmän tai vähemmän lirissä, kun tarjouspyyntö saapuu.

Iso kiitos Eversheds Sutherland, OP sekä Tampereen Kauppakamari tilaisuuden järjestämisestä.

Janne Viinikkala
Hallituksen puheenjohtaja
Reforest Finland Oy