fbpx

Vastuullisuusraportointi ja CSRD -raportointi: Eroja ja Yhtäläisyyksiä

Kun puhutaan yritysten vastuullisuudesta, termit ”vastuullisuusraportointi” ja ”CSRD-raportointi” tulevat usein esiin. Näitä termejä käytetään joskus vaihdellen, mikä saattaa aiheuttaa sekaannusta. Onko kyseessä sama asia, vai onko näillä kahdella termillä merkittäviä eroja? Tässä artikkelissa pureudumme näihin termeihin ja selvennämme eroja ja eri käyttötarkoituksia.

Vastuullisuusraportointi ja CSRD-raportointi ovat tietyllä tapaa synonyymejä. Käytännössä CSRD:n mukainen raportointi on yksi vastuullisuusraportoinnin muoto. Termeillä usein kuitenkin viitataan erilaiseen tekemiseen tasoon.

Mitä on vastuullisuusraportointi?

Vastuullisuusraportointi on laaja käsite, joka viittaa yrityksen toiminnan sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten vaikutusten raportointiin. Se on yhä useamman yrityksen strategian keskeinen osa ja sitä käytetään viestimään sidosryhmille, kuten sijoittajille, asiakkaille ja työntekijöille, kuinka vastuullisesti yritys toimii. Vastuullisuusraportoinnissa käsitellään muun muassa:

  • Ympäristövaikutuksia, kuten hiilijalanjälkeä ja luonnonvarojen kulutusta
  • Yhteiskuntavastuuta, kuten työntekijöiden hyvinvointia ja ihmisoikeuksien kunnioittamista
  • Taloudellista vastuullisuutta, kuten eettistä liiketoimintaa ja hyvää hallintotapaa

Vastuullisuusraportoinnissa voidaan käyttää erilaisia standardeja tai viitekehyksiä, kuten GRI (Global Reporting Initiative) tai YK:n kestävän kehityksen tavoitteitteet (SDGs), tai CSRD:n raportointistandardi ESRS. Oikean viitekehyksen tai raportointistandardin valitseminen riippuen usein yrityksen yksilöllisistä piirteistä.

Lue myös: Vastuullisuusraportointi: Mitä, miksi ja kenelle?

Mitä on CSRD-raportointi?

CSRD:n (Corporate Sustainability Reporting Directive) mukainen raportointi viittaa Euroopan unionin uuteen direktiiviin, joka tuo merkittäviä muutoksia yritysten vastuullisuusraportointiin. CSRD-raportoinnin tavoitteena on parantaa vastuullisuustietojen vertailtavuutta ja läpinäkyvyyttä EU-alueella, ja se on pakollinen tietyille yrityksille, toisin kuin perinteinen vastuullisuusraportointi, joka usein perustuu vapaaehtoisuuteen.

Vastuullisuusraportointi vs. CSRD -raportointi: Onko tämä siis yksi ja sama asia?

CSRD -raportointi on siis vastuullisuusraportointia tietyn (ESRS) standardin mukaisesti. CSRD-raportoinnin myötä yritykset kohtaavat useita uusia haasteita ja vaatimuksia verrattuna edeltäviin vastuullisuusraportointistandardeihin:

  1. Laajempi sidosryhmien osallistaminen: CSRD-raportointi edellyttää, että yritykset ottavat huomioon laajemman joukon sidosryhmiä, mukaan lukien yhteisöt, asiakkaat, työntekijät ja ympäristö. Tämä vaatii yrityksiltä syvällisempää ymmärrystä ja vuoropuhelua eri sidosryhmien kanssa.
  2. Yksityiskohtaisemmat tiedonantovaatimukset: CSRD-raportointi sisältää tarkempia ja yksityiskohtaisempia vaatimuksia. Tämä asettaa yrityksille suuremman raportointitaakan ja vaatii enemmän resursseja ja asiantuntemusta.
  3. Tarkempi datan kerääminen ja analysointi: CSRD edellyttää, että yritykset keräävät ja analysoivat entistä tarkempaa dataa, joka liittyy niiden vastuullisuustoimiin. Tämä voi vaatia uusia järjestelmiä ja prosesseja sekä mahdollisesti ulkoisten asiantuntijoiden apua.
  4. Pakollisuus ja sääntely: Toisin kuin perinteinen vapaaehtoisuuteen perustuva vastuullisuusraportointi, CSRD-raportointi on pakollista tietyille yrityksille EU-alueella. Tämä muuttaa vastuullisuusraportoinnin luonteen ja vaatii yrityksiltä tiukempaa sääntelyn noudattamista.
Vastuullisuusraportointia ja metsämaisemaa

Yhteinen tavoite:

Kestävä ja vastuullinen liiketoiminta

Vastuullisuusraportoinnin ja CSRD-raportoinnin yhteinen tavoite: Kestävä ja vastuullinen liiketoiminta

Sekä perinteisen vastuullisuusraportoinnin että CSRD:n mukaisen raportoinnin tavoite on sama: edistää läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta yrityksen toiminnassa. Molemmat raportointitavat tarjoavat sidosryhmille tärkeitä tietoja siitä, kuinka hyvin yritys hallitsee ympäristö- ja yhteiskuntavastuunsa sekä hallintotapansa.

CSRD velvoitteen piiriin kuuluvat yritykset valitsevat siis CSRD:n mukaisen raportointitavan omasta vastuullisuudestaan. Tällä hetkellä hyvin harva yritys, joka ei ole lähviuosina velvoitteiden piirissä, siirtyy raportoimaan CSRD:n mukaisesti vastuullisuudestaan. Useimmiten yrityksille riittää vapaamuotoisempi vastuullisuusraportointitapa, jolloin yritys voi keskittää vastuullisuustyötään ja resurssejaan tarkan ja melko kuormittavan raportointistandardin tulkitsemisen sijaan aitoihin parannuksiin ja oleellisista asioista viestimiseen.

CSR-direktiiviä toteuttamaan tehdyn ESRS (European Sustainability Reprtiong Standard) raportointistandardin valmistelijataho EFRAG on luonut myös vapaaehtoisuuteen perustuvan standardin pienille ja keskisuurille yrityksille, mutta toistaiseksi sitä ei ole juurikaan otettu käyttöön (VSME standard). Lähinnä standardi palvelee yrityksiä jotka ovat CSRD:hen velvoittavien kokojen kynnyksellä ja haluavat hyvissä ajoin alkaa varautua raportointiin.

Kirjoitimme tässä artikkelissa siitä, milloin eri kokoisten yritysten tulee siirtyä CSRD-raportointiin.

Yhteenveto

CSRD-raportointi tuo merkittäviä muutoksia ja haasteita perinteiseen vastuullisuusraportointiin verrattuna. Se vaatii yrityksiltä laajempaa sidosryhmien huomioon ottamista, tarkempaa datan keruuta ja analyysiä sekä tiukempaa sääntelyn noudattamista. Tämä asettaa yrityksille uudenlaisia vaatimuksia, mutta samalla tarjoaa mahdollisuuden parantaa vastuullisuustoimien läpinäkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Lähdetäänkö parantamaan yrityksenne vastuullisuustoimintaa yhdessä? Teemme vastuullisuusraportointia alariippumattomasti olipa kyseessä sitten kevyempi vastuullisuuden strategiatyö tai CSRD:n mukainen raportointi. Ota meihin rohkeasti yhteyttä!